Campanie de vaccinare gratuită anti-HPV

Sharing is caring!

Ministerul Sănătății a decis să demareze din ianuarie 2020 campania de vaccinare gratuită împotriva virusului HPV. În acest sens, conform Digi24, procedura de licitație si achiziție a fost încheiată, iar de săptămâna aceasta 20.000 de doze de vaccin vor fi distribuite la nivel național către Direcțiile de Sănătate Publică.

Procedura actuală prevede că vor fi vaccinate gratuit fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, dacă în prealabil părinții au depus o cerere în acest sens la cabinetul medicului de familie.

Numărul vaccinurilor achiziționate va putea fi suplimentat la peste 2 milioane, în funcție de modul în va decurge Campania de vaccinare.

Pe site-ul Ministerului Sănătății se specifică faptul că vaccinarea va fi precedată de o campanie de informare si conștientizare a populației, referitoare la pericolul reprezentat de virusul HPV si totodată la protecția oferită de vaccin. Farmaciștii și medicii urmează a fi susținuți de producătorul vaccinului pentru a transmite informații cât mai corecte și pe înțelesul tuturor categoriilor de interes.

Acest vaccin este administrat de mai mulți ani ca parte a programului național de imunizare atât in SUA, cât și in Europa si Asia. Există mai multe studii internaționale făcute de-a lungul a 12 ani, care arată că acest vaccin este cât se poate de sigur.

Trebuie reamintit faptul că la nivel internațional are loc un fenomen de scădere a ratei de vaccinare prin refuzul vaccinărilor din schemele obligatorii naționale. State precum Germania, Franța, Polonia, Cehia sau Ungaria au adoptat legi prin care refuzul vaccinării obligatorii este pedepsit prin amenzi.

Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide și prin ignoranță, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferințe fizice și psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătății are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. Dar atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populația și să explicăm așa cum trebuie lucrurile – Victor Costache, Ministrul Sănătății

Facebook Comments

Sharing is caring!

Start typing and press Enter to search