Cât de transparent fiscal (crezi că) ești?

Sharing is caring!

Dacă nu ar fi fost platforma www.votstrainatate.ro ar fi fost altceva, pentru că discuțiile și frustrările despre brațul lung al fiscului nu se termină niciodată.

Românii plecați din țară invocă scopurile ascunse ale ANAF ca motiv pentru faptul că nu se înscriu pe platformă și nu dau în acest fel date despre locul de rezidență. În felul ăsta, își inchipuie ei, fiscul nu știe ce fac și pe unde.

Ei bine, avem vești pentru voi, dragi români din Diaspora: Big Brother există și în materie fiscală. Dacă nu v-ați simțit supravegheați până acum e doar pentru că juridic lucrurile se mișcă mai încet. A luat de asemenea ceva timp până să se găsească un standard comun pentru raportare  (și încă se lucrează la asta) dar în acest moment ANAF se lăfăie deja în munți de date despre veniturile și bunurile pe care le dețineți, oriunde v-ați afla.

Juridic, supravegherea (numită elegant ‚schimb de informații’) e reglementată la diferite niveluri: legislație internă, convenții de evitare a dublei impuneri, o convenție internațională privind schimbul de informații și o directivă europeană privind cooperarea administrativă. Este vorba un efort concertat la nivelul OECD de creștere a transparenței fiscale și de combatere a evaziunii fiscale.

Cum, nu știați? Statul nu v-a informat? GDPR nu dă voie? Dacă ne limităm doar la Europa, directiva 2011/16/UE și în mod particular variantele DAC1  și DAC2 obligă statele UE să-și trimită reciproc date despre cetățenii pe care îi consideră nerezidenți din punct de vedere fiscal. Directiva se transpune în legislația internă iar în cazul României este vorba de codul de procedură fiscală.

Există 3 tipuri de schimburi de informații: la cerere, automată, spontană.

Schimbul de informaţii la cerere reprezintă transmiterea de informaţii efectuată pe baza unei cereri adresate de statul membru solicitant statului membru solicitat într-un caz specific.

Schimbul de informaţii automat reprezintă comunicarea sistematică a informaţiilor predefinite referitoare la rezidenţii din alte state membre către statul membru de rezidenţă relevant, fără cerere prealabilă, la intervale regulate prestabilite. Informaţiile transmise sunt cele din dosarele fiscale ale statelor membre, în care sunt incluse și datele furnizate de către instituțiile financiare (bănci, firme de asigurări, fonduri de pensii sau de investiții, etc.). Schimbul de informații se realizează anual. Datele personale de identificare sunt numele, adresa, data și locul nașterii, CNP-ul din țara de origine.

Schimbul de informaţii spontan reprezintă comunicarea nesistematică, în orice moment şi fără o cerere prealabilă, a unor informaţii către un alt stat membru. El se realizează de regulă atunci când sunt identificate situații atipice de natură să creeze prejudicii statelor membre.

Bun. Acum că am aflat că Big brother există și lucrează de zor pentru a ne face pe noi toți mai transparenți din punct de vedere fiscal, ar fi bine să aflați dacă și unde sunteți rezidenți fiscali, nu doar să presupuneți.

În primul rând, dacă ați dorit să păstrați domiciliul în România și cartea de identitate românească, sunteți, conform legii, rezidenți fiscali în România, până la proba contrarie. Adică până în momentul în care prezentați ANAF un certificat de rezidență fiscală emis de către un alt stat.

Dacă nu aveți și nu puteți obține un certificat de rezidență fiscală de la autoritățile fiscale din țara în care vă aflați atunci sunteți nerezidenți fiscali în acea țară și sunteți subiectul schimbului automat de informații între statul de rezidență și România.

Așa că relaxați-vă și înscrieți-vă pe platforma www.votstrainatate.ro pentru a arăta că votul vostru contează.

Schimbul automat de informații realizat în baza DAC1 în anul 2015 – primul an de implementare a directivei, pe tipuri de venituri. În stânga se află țările care au transmis cele mai multe date iar în dreapta țările care au primit cele mai multe date.

România a primit informații despre aproximativ 200.000 de cetățeni români în legătură cu venituri realizate din muncă.

Facebook Comments

Sharing is caring!

Start typing and press Enter to search

Procurorul Bogdan Pârlog