CNA își va înnoi echipa la sfârșitul acestui an

Sharing is caring!

Ce cadou va primi CNA de Crăciun?

În luna decembrie expiră mandatele a 6 membri ai Consiliului Național al Audiovizualului – CNA, care se adaugă la un alt mandat expirat la sfârșitul lunii februarie. În total 7 locuri din Consiliul de 11 membri vor fi disputate de către candidații propuși de Camera Deputaților, Senat, Președinție și Guvern.

Conform legii structura consiliului este următoarea:

  • 3 membri din partea Camerei deputaților
  • 3 membri din partea Senatului
  • 2 membri din partea Președinției
  • 3 membri din partea Guvernului

La cei 11 membri titulari se pot adăuga alți 11 membri supleanți, care pot înlocui  membrii titulari care își pierd mandatul înainte de termen. Mandatele membrilor durează 6 ani și nu expiră toate în același timp.

Structura celor 7 locuri vacante este următoarea:

  • 2 locuri pentru Camera deputaților
  • 3 locuri pentru Senat
  • 1 loc pentru Președinție
  • 1 loc pentru Guvern

Dacă inițial se vehicula o lista de 7 candidați pentru cele 7 locuri, în acest moment lista este  mai lungă, așa după cum se poate vedea mai jos:

Din tabel reiese că sunt 5 candidați din partea partidelor pentru cele 3 locuri ale Senatului și 7 candidați din partea partidelor pentru cele 2 locuri ale Camerei deputaților. În cazul Președinției și Guvernului e omul și locul. Mai apar 2 candidați independenți, câte unul pentru fiecare cameră.

De câți membri are nevoie CNA?

La prima vedere există suficienți candidați pentru ocuparea tuturor celor 7 locuri vacante. Dar nimic nu este atât de simplu încât să nu devină complicat, mai ales când există o procedură de vot la mijloc și un precedent.

Începând cu luna martie 2018 CNA își desfășoară activitatea cu 10 membri în loc de 11 cât prevede legea. Deși CNA a informat cele 2 camere ale Parlamentului în legătură cu expirarea mandatului unui membru, nu s-a întâmplat nimic. Nici măcar nu se știe cu exactitate dacă s-a pornit procedura de numire a unui nou membru pe locul rămas vacant.

Dacă se poate cu 10 de ce nu s-ar putea și cu mai puțini de atât? Să zicem cu 9. Sau cu 8. Dacă ar fi mai puțini de 8 deja nu ar mai exista cvorum pentru convocarea ședințelor iar CNA ar putea închide prăvălia și pleca acasă.

De ce atragem atenția asupra acestui fapt? Pentru că recent, într-un răspuns dat la o interpelare venită din partea unui senator, CNA justifică numărul mic de ședințe convocate în cursul acestui an inclusiv prin faptul că sunt doar 10 membri titulari disponibili în loc de 11 și că acest lucru a făcut și mai dificilă obținerea cvorumului pentru ședințe.

2 întrebări la care așteptăm răspuns

După deja două amânări ale audierilor candidaților și al votului în plen, sperăm ca săptămâna viitoare să avem răspuns la următoarele întrebări:

  1. Vor exista în Consiliu și membri propuși de PNL și USR?
  2. Va avea Consiliul în luna decembrie din nou 11 membri cât prevede legea? Câți dintre candidați vor primi votul majorității în plenul Parlamentului?

Dacă doriți să aflați mai multe despre (in)activitatea CNA puteți merge pe pagina de Facebook Stop Fake News in Romania

Facebook Comments

Sharing is caring!

Start typing and press Enter to search