Ești adult? Asumă-ți!

Sharing is caring!

Dacă ai putea să alegi cu cine să faci o treabă, ce-ai alege? – Un geniu (tu însuți, firește) și 10 nepricepuți sau o echipă de 11 oameni care să se poată baza pe abilitățile fiecăruia?

Dacă vrei să ajungi în centrul unui oraș necunoscut și ai o hartă cu tine, preferi să-ți reciți singur că o hartă este o reprezentare grafică în plan orizontal a suprafeței Pământului (totală sau parțială), generalizată și micșorată conform unei anumite scări de proporție și întocmită pe baza unei proiecții cartografice sau să te orientezi pe străzile acelea până la destinația dorită?

La astfel de întrebări trebuie să-și răspundă România când se uită, nițel confuză și un pic jignită, din 3 în 3 ani la testele PISA.

În fața a aproape jumătate dintre familiile României ai căror copii nu au ce să facă cu timpul pierdut în școală, doamna Monica Anisie, Ministrul Educației, declară că testele PISA nu pun accent ”pe ce știu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă”.

Până când ministerul pe care îl conduce nu va face o strategie națională prin care să fie interzise situațiile concrete de viață, este timpul să ne dăm seama că nu poți avea o țară funcțională cu jumătate dintre viitorii adulți care nu se pot baza pe nimic din ce li s-a transmis în școală și cu speranța celor câteva zeci de olimpici din orașele mari care, în loc să emigreze, să țină lumina aprinsă.

Stă în puterea familiilor și profesorilor României să ceară ca evaluările naționale să urmeze modelele internaționale cu tot cu focusul acestora pe situațiile concrete de viață. Putem cere ca școala să fie utilă pentru marea majoritate a celor care îi calcă pragul. Cel mai important este, însă, ca noi, adulții de lângă acești copii, părinți și profesori deopotrivă, să recunoaștem că nu am știut să gestionăm, din punct de vedere al educației, provocările vremurilor pe care le trăim, să ne asumăm și să cerem asumarea, la nivel de politici publice, a acestor evaluări. Numai așa le vom putea îndrepta.

Facebook Comments

Sharing is caring!

Start typing and press Enter to search