Europa FM a dat de pământ cu banii primăriței Firea

Sharing is caring!

Gestul postului de radio Europa FM a generat senzație și a părut în ochii unora o extravaganță. Din acest motiv, atât jurnaliștii cât și managerii postului au fost asaltați cu întrebari, la care au răspuns pe parcursul acestor zile.

Noi am vrut să clarificăm punctual câteva aspecte, iar colegul nostru de la Rezistența TV, Andi Cârlan, a încercat să obțină răspunsurile de la jurnalistul Moise Guran.

Gestul postului de radio Europa FM de a renunța la contractul de publicitate încheiat cu Primăria București, prin intermediul Companiei municipale de publicitate și afișaj, este unic în peisajul audiovizual românesc.

Un astfel de contract a fost încheiat cu mai multe posturi radio și TV, precum și cu diferiți deținători de pagini web, bloggeri, vloggeri etc. Primăria București a invadat – la propriu – spațiul audiovizual cu spoturi privind campaniile și proiectele derulate de către Administrația spitalelor și serviciilor medicale București (ASSMB).

Moise Guran spune că decizia de a anunța anularea contractului (concret, postul de radio va returna banii și pentru publicitatea deja difuzată până acum) a venit cam dupa o luna de la începerea campaniei publicitare, după ce Vlad Petreanu – căruia i s-au alăturat și alți jurnaliști – a semnalat faptul că această campanie este, de fapt, publicitate electorală mascată pentru primarul general, Gabriela Firea.

Acesta este primul aspect care ne-a atras atenția – faptul ca jurnaliștii sunt ascultați de către managementul companiei iar părerea lor contează. Contează într-atât de mult încât compania a renunțat la o sumă de bani care, prin raportare la orice standard, este semnificativă.

Europa FM a renunțat de asemenea și la veniturile viitoare pe care le-ar putea obține, deoarece decizia postului este aceea de a respinge orice viitoare colaborare cu Primăria București pentru difuzarea unor campanii publicitare. În acest mod, postul de radio tocmai a stabilit un standard. Un standard privind felul în care se poate face jurnalism și modul în care se pot face bani din asta.

Acesta este cel de-al doilea aspect pe care am vrut să-l înțelegem. Standardul de care vorbim ar putea preveni apariția unor situații care ar putea leza independența și obiectivitatea actului jurnalistic. Pentru asta, contractarea serviciilor publicitare nu ar mai trebui să fie doar o simplă tranzacție comercială, cum a fost până acum.

Asa dupa cum frumos s-a exprimat Moise Guran, jurnaliștii sunt ‘anticorpii’ societății. Etica jurnalistică este admirabilă dar numai dacă nu intră în conflict cu interese financiare de tot felul. Din acest motiv, un standard care să prevină orice posibil conflict de interese sau o vulnerabilizare a statutului și credibilității jurnalistului este de dorit nu doar să existe, ci să fie și asumat la nivel de breaslă și de industrie.

Moise Guran s-a arătat optimist în legătură cu faptul că vor fi și alți jurnaliști și difuzori care își vor însuși acest standard. Va fi optimismul lui împotriva scepticismului lui Cristian Tudor Popescu și a altora ca el. CTP și-a exprimat părerea că nimeni nu va urma exemplul Europa FM. CTP are probabil în vedere pragmatismul industriei și dificultățile reale ale difuzorilor de a-și finanța activitatea.

Decizia Europa FM de a înceta difuzarea spoturilor publicitare era deja luată în momentul în care ziarul Libertatea a divulgat neregulile constatate cu ocazia construirii ‘noului’ spital clinic de copii dr. Victor Gomoiu, merit asumat integral de către Gabriela Firea. Acesta a fost, după declarația lui Moise Guran – momentul de ‘NU MAI SUPORT!’ care a determinat redacția postului de radio să facă publică inițiativa lor și să îndemne la boicotarea acțiunilor electorale mascate ale Gabrielei Firea.

Scandalul generat în jurul ‘spitalului lui Firea’ urmează unui alt scandal legat de conflictul deschis dintre reprezentantele Asociației ‘Dăruiește Viață’ (care construiește din donații un spital pentru copiii bolnavi de cancer) și Gabriela Firea, aceasta încercând în repetate rânduri să diminueze meritele asociației și să pună în evidență meritele sale proprii.

Nu avem nici cel mai mic reper care să ne ajute să stabilim până unde poate merge propaganda politică a partidelor și politicienilor care se află la guvernare. Această lipsă de repere și de direcție se manifestă atât în perioadele electorale, cât și în afara lor.

Avem înca proaspăt în memorie scandalul legat de prezența lui Liviu Dragnea în cadrul emisiunilor ‘Viața satului’ difuzate de către televiziunea publică în perioada electorală pentru alegerile europarlamentare. În urma numeroaselor reclamații primite, Consiliul Național al Audiovizualului s-a căznit să ajungă la o concluzie. Aceasta a fost, ca urmare a votului, că nimic ilegal nu s-a întâmplat. Acest verdict îl vom vedea repetat la nesfârșit, atâta vreme cât așteptăm soluția de la autoritățile statului.

Soluția, de fapt, se află la jurnaliștii care nu derogă de la rolul și responsabilitățile pe care le au. Trebuie doar să-i identificăm corect și să-i susținem. Financiar, moral, în particular sau în public. Încă așteptăm să vedem renașterea breslei, adică apariția acelor asociații profesionale puternice care să reclădească încrederea în profesie și să facă din nou din mass-media ‘a patra putere în stat’.

Facebook Comments

Sharing is caring!

Start typing and press Enter to search

Cosmin Gușă PSD Realitatea Media