Never-ending crime – defrișările din România

Sharing is caring!

Realitatea alarmantă a defrișărilor ilegale din România devine din ce în ce mai vizibilă și în afara țării. La începutul acestei luni, chiar actorul american Leonardo di Caprio a distribuit pe contul său de Instagram câteva poze de la Marșul pentru Păduri, care a avut loc în București, postarea lui obținând peste 500.000 de vizualizări.

Recent, o echipă de filmare a companiei Netflix a venit în România să filmeze, pentru seria de reportaje Broken, un episod dedicat defrișărilor ilegale din țara noastră după ce au fost șocați să afle că în România activiștii și pădurarii sunt agresați sau omorâți dacă apără pădurile.

Pentru a le oferi sprijin în documentarea circumstanțelor defrișărilor din zona Valea Cernei, echipa Netflix l-a contactat pe Gabriel Păun, activist de mediu, președinte al Agent Green și autor al unei serii de denunțuri împotriva celor care comit ilegalități în această zonă.

Gabriel Păun a povestit pentru jurnaliștii de la Adevărul că au avut parte de o primire extrem de neprietenoasă, întrucât s-au întâlnit chiar cu lucrătorii firmei pe care Păun o denunțase în urmă cu trei luni, fiind recunoscut de aceștia. Conform relatării reprezentantului Agent Green:

lucrătorii nici n-au stat pe gânduri când m-au recunoscut şi au tăiat imediat doi arbori uriaşi care s-au prăbuşit peste drumul pe care venisem. Unul în faţă şi unul în spate, pentru a ne bloca accesul. Apoi au continuat să taie arbori groşi care să se dărâme pe maşinile noastre. Cumva am scăpat fără ca cineva să fie rănit, dar toată lumea a tras o sperietură zdravănă.

Aceasta mărturie vine în completarea relatărilor de presă despre seria de crime și agresiuni comise asupra pădurarilor în ultimii ani. După cum se poate vedea atât din actele de violență comise asupra pădurarilor cât și asupra activistului însoțit de echipa Netflix, mafia defrișărilor ilegale nu are frică nici de dezvăluirile presei și nici de sancțiunile prevăzute de lege.

Publicația online Recorder a relatat faptul că situația defrișării pădurilor din România a fost monitorizată în ultimii 10 ani de către un department de cercetare creat la insistențele Uniunii Europene iar concluziile sunt dezastruoase: volumul de tăieri ilegale a depășit 20,6 milioane de metri cubi pe an.

Totuși, din raportul oficial constituit de Comisia responsabilă din Ministerul Apelor si Pădurilor, a lipsit exact aceasta cifră colosală, iar raportul nu a fost făcut public nici în ziua de azi – deși fusese prezentat responsabililor încă din noiembrie 2018.

Broken este un serial de reportaje de investigație care expune fraude, fenomene de corupție și neglijență și așteptăm cu interes să vedem cum va fi prezentată situația din Parcul Național Domogled Valea Cernei în episodul dedicat din miniseria realizată de Netflix.

foto: Agent Green

Facebook Comments

Sharing is caring!

Start typing and press Enter to search