Partidul Național Liberal, MIMĂM schimbarea sau chiar O FACEM?

Sharing is caring!

Pe 10 octombrie, Ludovic Orban, președintele PNL, spunea despre guvernul ce urma sa fie instaurat:

Ca să întarească spusele sale, prezenta un decalog cu prioritățile PNL:

1. Un guvern cu 15-16 ministere și reducerea numărului de agenții
2. Refacerea capacității administrative prin evaluări ale personalului și ocuparea prin concurs a funcțiilor
3. Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție
4. Abrogarea legii recursului compensatoriu
5. Eliminarea supraaccizei la combustibil
6. Eliminarea suprataxării pentru contractele part-time
7. Abrogarea prevederilor OUG 114 referitare la domeniul gazelor, energiei electrice, taxării în domeniul comunicațiilor și înființarea Fondului de Investiții
8. Abrogarea prevederilor care au afectat Pilonul II de pensii
9. Desființarea pensiilor speciale cu excepția pensiilor cadrelor militare
10. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Oamenii care au stat trei ani în stradă și care s-au mobilizat exemplar la alegerile de anul acesta, atât la cele europarlamentare, cât și la cele prezidențiale, nu sunt absurzi și înțeleg că aceste măsuri nu puteau fi luate în primele 24 de ore. Dar a trecut aproape o lună de când acest guvern a fost învestit și realitatea tristă este nu doar că nu s-a facut nimic concret pentru niciunul dintre punctele de mai sus, dar la unele chiar ni se explică acum că nu se poate face nimic sau că se va face cândva, într-un viitor incert.

Președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat de mai multe ori în ultimele săptămâni că își dorește alegeri anticipate. OK, perfect, dar s-a făcut ceva concret în acest sens? Să ne dorim să fim bogați și celebri e un obiectiv admirabil, dar fără un plan concret este cel mai probabil că nu vom ajunge nici bogați, nici celebri. Așa și cu alegerile anticipate, în afară de declarații, nu am văzut nimic concret de la guvernul PNL.

Tot Președintele României afirmă că vrea primari în două tururi, dar în realitate proiectul de lege inițiat de USR referitor la acest subiect tocmai a fost respins acum două zile în Comisia pentru Administrație Publică a Camerei Deputaților cu 9 voturi “pentru” și 15 “împotrivă”. Au votat împotrivă PSD, UDMR și reprezentanții minorităților. Așa cum afirmă analistul Valentin Naumescu, odată proiectul respins, orice altă inițiativă în acest sens trebuia retrasă, fiind clar că nu va fi adoptată în timp util, și asumată (săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare, cu cel puțin șase luni înainte de alegerile locale) răspunderea Guvernului pe trecerea la alegerea primarilor și președinților de Consilii Județene în două tururi. Aceasta este o urgență zero fără de care PSD va câștiga, cel mai probabil, majoritatea localităților la alegerile locale de anul viitor, o spune toată lumea!

Mai departe, Cătălin Predoiu, ministrul justiției, ne-a anunțat azi că guvernul nu va abroga legea recursului compensatoriu prin ordonanță de urgență pentru că și-a asumat în negocierile cu alte partide să nu folosească OUG pe justiție, dar și pentru că ”o abrogare abruptă ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent”.

În 23 august, Cătălin Predoiu susținea însă o poziție radical diferită. Într-o postare pe Facebook, Predoiu îi transmitea ministrului Justiției de la acel moment, Ana Birchall, că ”se impune abrogată de urgenţă legea recursului compensatoriu, iresponsabil promovată de fostul ministru Toader şi vinovat promovată de majoritatea PSD. Această lege este un pericol public continuu”. Bun, nu se poate abroga, „dar măcar o reconfigurare rezonabilă a condițiilor de aplicare? Adică rămâne cum a vrut Nicolicea, nu?”, după cum se întreabă jurnalistul Liviu Avram.

Același ministru Predoiu ne anunță că Guvernul nu își poate asuma o desființare peste noapte a Secției Speciale si ca discuțiile vor începe anul viitor în Parlament, desi Procurorii Parchetului General și ai DIICOT solicită desființarea secției speciale, iar peste 50 de parchete și instanțe consultate până acum cer același lucru.

Despre desființarea pensiilor speciale și a prevederilor care au afectat Pilonul II de pensii nu am auzit nimic în această perioadă.

Toate acestea transmit un mesaj deloc plăcut societății civile, cetățenilor care s-au mobilizat pentru a readuce țara pe un făgaș democratic. La o lună de la instalarea guvernului auzim doar de greaua moștenire (despre care suntem constienți că există!), dar alocăm bani mai mulți pentru culte și pentru programul PNDL, cloșca cu pui de aur a baronilor locali!

Înțelegem că s-au facut promisiuni multe și contradictorii celor care au contribuit la căderea guvernului PSD, promisiuni care, evident, nu vor putea fi toate îndeplinite. Și atunci, așa cum se întreabă deputatul USR Stelian Ion, “dacă tot nu poți mulțumi pe toată lumea, de ce alegi să-i mulțumești pe Tăriceanu și UDMR, care au batjocorit justiția alături de PSD, întorcând spatele celor care au înghețat în stradă la nenumărate proteste și care au luat bastoane în cap și gaze lacrimogene pe 10 august?”

foto: pagina de Facebook a Ministerului Justiției

Facebook Comments

Sharing is caring!

Start typing and press Enter to search

logo pisa oecd Dacă ai putea să alegi