România are nevoie de profesori, nu de baroni

Sharing is caring!

COMUNICAT DE PRESĂ – 11 feb 2020 / Reacție a mai multor grupuri civice la modificările aduse legislației din domeniul educației

Grupurile civice semnatare atrag atenția opiniei publice și își exprimă îngrijorarea cu privire la Art. 213 din L159/2019 (propunere legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul educației), adoptată ieri de Senatul României, cameră decizională, și trimisă la promulgare. Susținem poziția Asociației Naționale a Organizațiilor Studențești din România, ANOSR*, și solicităm Președintelui României, dl. Klaus Iohannis, să nu promulge acest act normativ, întrucât, prin modificările aduse documentului în Parlamentul României, se aduc mari deservicii sistemului educațional românesc.

Modificarea adusă articolului 213 de către Senatorul PSD Pop Liviu Marian elimină limitările de timp ale mandatelor rectorilor și deschide calea ca aceștia să poată ocupa această funcție pe termen nedefinit. Corelat cu faptul că decanii facultăților sunt aleși de către rectori, modificarea legislativă de ieri contribuie la transformarea sistemului de învățământ superior în zonă gri a comisioanelor politice și posibilelor abuzuri de putere. Pentru exemplificarea relațiilor strânse dintre puterea politică și cea academică reamintim nume ca Tudorel Toader, Ecaterina Andronescu, Remus Pricopie sau Sorin Cîmpeanu.

Unul din trei studenți români renunță la studii în timpul facultății și o mare parte dintre cei cu rezultate bune aleg să meargă să studieze în străinătate. Progresul societății are nevoie de specialiști și depinde de un sistem de învățământ centrat pe student, pe calitate și pe internaționalizare. Universitățile românești trebuie să fie spații ale inovației, cercetării și excelenței nu feude încremenite sub conducerea unor grupuri de interese stabile consolidate prin relații pe termen lung de afaceri sau de clan.

Semnatari:
Aradul Civic
Corupția ucide
Forum Apulum
Geeks For Democracy
Asociația Platforma România 100
#REZISTENȚA
Umbrela Anticorupție Cluj
Vă vedem din Sibiu
Asociația VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie

*Poziția ANOSR poate fi regăsită aici: Studenții refuză dictatura în universități

Facebook Comments

Sharing is caring!

Start typing and press Enter to search