“Toaletările de primăvară” lovesc din nou!

Sharing is caring!

Autor: Diana Culescu, președinta AsoP – Asociația Peisagiștilor din România, inginer diplomat peisagist, master în Dezvoltare Urbană Integrată, doctor în Horticultură – “Toaletările de primăvară” lovesc din nou!

Nu ne mai surprinde agresivitatea cu care se fac “toaletările” în București. Intervențiile sunt realizate într-un mod atât de neprofesionist, încât cea mai mare parte a arborilor se usucă sau se prăbușesc în maxim 2-3 ani.

Suntem la început de primăvară, natura intră în vegetație, iar tăierile agresive au pornit deja de ceva timp. Ce ar trebui să știți, în cazul în care vedeți oameni cu drujba în mână în cartierul vostru?

Acte normative care reglementează lucrările de tăiere:

Hotărârea Consiliului General nr. 304/2009 (articolul 6, alineatul 1) spune că toaletările pot fi realizate doar în baza avizelor de specialitate emise de către Primăria Municipiului București (P.M.B.) prin Direcția Protecția Mediului și Educație Ecocivică (D.P.M.E.E.). Atenție, avizul eliberat de P.M.B. conține specificații clare referitoare la lucrările de tăiere ce pot fi aplicate arborilor vizați și se aplică atât pentru domeniul public cât și pentru proprietate privată.

Hotărârea Consiliului Local nr. 107/2018 (articolul 32, alineatul a) spune că în București există obligativitatea de face publice informațiile privind activitățile de întreținere a arborilor și a spațiilor verzi.

Ce puteți face? 

Vorbiți cu oamenii responsabili de lucrare, cereți-le avizul de toaletare, întrebați-i cât de mult va fi tăiat din arbore, căci nimeni nu va putea face asta în locul vostru!

În plus, puteți suna la Primăria Municipiului București (021.305.55.00 / interior 4204 pentru Direcția de Mediu) pentru a verifica dacă a fost emis aviz pentru zona în care se fac tăieri. În cazul în care nu a fost emis aviz sau echipa nu este coordonată de un specialist în teren sunați imediat la poliție! Dacă există aviz, dar tăierile sunt foarte agresive (1/2 sau 1/3 din înălțimea arborelui) puteți solicita reprezentanților Direcției de Mediu a Primăriei Municipiului București să se deplaseze la fața locului pentru a evalua situația.

Facebook Comments

Sharing is caring!

Start typing and press Enter to search